Fotobakgrunder

posted in Tips och Trix

Fotobakgrunder

När man fotograferar mat är det viktigt med bakgrunden, eller rättare sagt underlaget man fotograferar på. Det förmedlar en stor del av stämningen i bilden och kan lyfta en bild. Det enklaste är att fotografera på är olika textiler t.ex. dukar eller om man har ett rustikt köksbord fungerar det också bra för de flesta maträtter. Tyvärr så är vårat köksbord vitt, och det ger ingen direkt rustik känsla som man vill ha i vissa maträtter. Utan för mig signalerar vitt mer en fin middag och passar inte till alla fototillfällen samt att det blir tråkigt att fotografera alla bilder på vitt. Så man kan behöva alternativ att fotografera på. Där kommer textil bra in, men jag tycker det är svårt att hitta fina textiler som fungerar riktigt bra för alla tillfällen.

Så jag beslöt mig för att testa att tillverka lite egna varianter av underlag att fotografera på. Det var enklare än jag trodde från början, trodde det skulle bli ett stort och tungt arbete. Men det visade sig vara busenkelt. Det första man behöver göra är att bestämma sig för hur stor skivan skall vara, jag tänkte att ett vanligt matbord är mellan 80-100cm brett så skivorna bör vara så långa. Kollade runt lite på nätet och hittade hyllplan av limträ i furu för 69kr st på jula som var 30cm breda och 90cm långa, köpte tre av dom hyllplanen och betsade underlaget i två olika nyanser. Vips så har jag numera två olika “trä” bord jag kan fotografera på, vilket förmedlar olika känslor.

Ska under julledigheten tillverka två eller 4 andra underlag. Hittade en intressant artikel på panduro som beskriver hur man skapar olika underlag. Så tänkte mig en krackelerad skiva och sedan en patinerad skiva. Verkar inte vara helt omöjligt att tillverka.

Mitt ljusblåa fotobord:

Boef-063-1

 

1 comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: