Lightroom 4 bokmodulen

Äntligen har det kommit ett riktigt enkelt sätt att skapa fotoböcker. Fotoböcker har på senare år blivit våran generations svar på fotoalbum. Historiskt har det varit ganska tidsödande och tråkigt att skapa böcker. Men Adobe har nu ändrat det i sin nya version av Adobe Lightroom.

För vissa som inte är insatta i vad Lightroom är förnågot. Så är det korfattat både ett kraftfullt redigeringsprogram för bilder och program för att katalogisera och organisera bilder för att skapa ett så enkelt och effektiv arbetsflöde som möjligt. Vill man veta mer om lightroom så kan man besöka Jan-Eriks hemsida, där det finns många guider i hur lightroom fungerar och hur man använder det allt på svenska.

Jag tänkte som sagt bara nämna den nya bokmodulen som hastigast vilket har gjort att jag skapat två böcker snabbt och enkelt med bra resultat, böcker som jag funderat på att göra under en längre tid men helt enkelt inte funnit tid att slutföra. Styrkan i att göra böcker i Lightroom för min del ligger i att jag har alla mina bilder samlade i Lightroom och kan hyfsat enkelt hitta bilder på ett tema jag vill göra en bok på.

Tidigare har jag gjort en bok från ett bröllop, men har även gjort en bok med våra semesterbilder från Alcudia Mallorca.
Mitt senaste bokprojekt som jag tänkte demonstrera här handlar om hur det går till att skapa en fotobok från en given tidsperiod, i detta fall sommaren 2011. Hur gör man det? Det tänkte jag svara på nedan.

Det första jag gör är att använda Metadata från fotografier, där beslutar jag mig för att söka rätt på alla bilder tagna mellan Juni-Augusti 2011, det får bli ett bra spann för sommaren 2011.

Sedan placerar jag bilderna grovt i en sk. collection som jag för enkelhetens skull kallar Sommaren 2011.

När jag är klar med att välja bilder grovt så går jag igenom bilderna igen och väljer ut de bilder jag verkligen vill ha i boken, eventuellt så redigerar jag bilderna om det behövs/inte redan är gjort.

Efter jag är klar med utgallringen av bilder, och är nöjd med hur bilderna ser ut går jag vidare till bokmodulen, och skapar själva boken, jag väljer att skapa den inuti den collection jag skapade tidigare.

Antingen kan Lightroom automatiskt populera sidor enligt principen en bild per sida eller så kan man välja någon annan form i menyn, vill man ha det så är boken mer eller mindre klar bara att välja vilket format man vill ha samt skriva in titel på boken och sedan skicka den till blurb.

I mitt fall vill jag sortera om bilderna lite, samt ha fler bilder på vissa sidor så jag arrangerar sidorna efter de template som finns när jag är nöjd så skickar jag boken till blurb. Det som kan vara viktigt att tänka på att priset varierar i sidor om 20, så grundpriset på en bok inkluderar 20 sidor, vill du ha en bok med 21 sidor får du ändå betala för 40 sidor. Så vill man maximera det man får för pengarna så håller man sig nära maxgränsen. Dvs 20,40,80,120 sidor osv…

När man är klar och har betalat så tar det drygt en vecka innan man får boken levererad till given leveransadress.

Lycka till och ha det så roligt!

Leave a Reply

%d bloggers like this: